top of page

Appreciative Inquiry: verander je organisatie vanuit wat wél werkt

Wil je als team of organisatie veranderen zónder dat de energie meteen verdwijnt? Zoek je een aanpak waarin mensen zich betrokken voelen, zelf richting geven en bouwen aan wat werkt?

 

Appreciative Inquiry, of in het Nederlands: waarderend onderzoeken, is dé aanpak voor duurzame verandering die vertrekt vanuit kracht. Niet het probleem centraal, maar de ambitie. Geen weerstand, maar nieuwsgierigheid.

 

Bij Leap Company begeleiden we teams en leiders bij verandering op een manier die energie geeft, vertrouwen opbouwt én zorgt voor concreet resultaat. Inspiratie opdoen en meteen aan de slag?

Boek een workshop waarderend onderzoek
Office Coffee Break

Wat is waarderend onderzoek?

Waarderend Onderzoek is een krachtige, positieve methode voor organisatieverandering. In plaats van te focussen op problemen, richt het zich op wat mensen al goed doen. Dit versterkt vertrouwen en creëert energie, de belangrijkste ingrediënten voor succesvolle en blijvende verandering.

Appreciative Inquiry is geschikt voor teams en organisaties die:

  • af willen van een negatieve sfeer of vergadercultuur zonder actie.
     

  • net een nieuwe leidinggevende hebben en samen opnieuw koers willen bepalen.
     

  • werken aan meer betrokkenheid, eigenaarschap en samenhang.
     

  • verandermoe zijn en snakken naar een frisse benadering die energie geeft.
     

  • behoefte hebben aan een positieve vertaalslag van visie en missie naar gedrag.

Office Portrait

Wat levert het op in de praktijk?

Waarderend Onderzoeken levert concrete en voelbare resultaten op, zoals: meer openheid en vertrouwen binnen teams, een helder en gedeeld beeld van waar het team voor staat, gedragsafspraken die mensen serieus nemen en ook echt naleven, meer plezier, eigenaarschap en focus. Een veranderaanpak die niet strandt na één enthousiaste sessie, maar doorwerkt.

Ter inspiratie: Wick van der Vaart

Onze eigen Laura leerde over waarderend onderzoek tijdens haar opleiding aan het instituut voor Interventiekunde. De stichter van datzelfde instituut legt in deze video uit wat waarderend onderzoeken voor hem inhoudt en welke toegevoegde waarde het voor hem heeft ten op zichte van probleemgericht werken. 

Zo begeleiden wij waarderend onderzoek.

Brochure Waarderend Onderzoeken

Verkennen

We starten met het verzamelen van verhalen over wat werkt. Wanneer was het team op z’n best? Wat gaf energie? Waar zijn mensen trots op? Door samen te onderzoeken wat waardevol is, ontstaat er direct meer verbinding én richting.

Verbeelden

Vervolgens nodigen we het team uit om te dromen: hoe zou het eruitzien als het goede het uitgangspunt wordt? Wat als we ons potentieel volledig benutten? Hier ontstaat een gedeeld toekomstbeeld waar mensen enthousiast van worden.

Vormgeven

Op basis van de beelden en ambities uit de vorige fase bouwen we samen aan concrete plannen. We ontwerpen werkwijzen, rollen, structuren en gedragingen die bijdragen aan de gewenste toekomst. Niet top-down, maar gedragen door het team.

Verwezenlijken

Kleine stappen maken het verschil. In deze fase gaan teams aan de slag met eerste acties, duidelijke verantwoordelijkheden en zichtbare resultaten. Wij ondersteunen met begeleiding, structuur en waar nodig bijsturing.

Verankeren

Tot slot zorgen we dat het niet blijft bij een goed begin. We helpen het team om inzichten te borgen in overlegstructuren, leiderschap, gedrag en cultuur. Zo wordt het nieuwe normaal onderdeel van het dagelijks werk.

Transformeer je Organisatie met Waarderend
Onderzoek

Waarderend onderzoek als grondhouding

Waarderend Onderzoek biedt meer dan alleen een methodiek voor grote transformaties. Het is een houding die je als leider dagelijks kunt toepassen om een positieve werkomgeving te bevorderen. Door te focussen op wat werkt, creëer je ruimte voor groei en innovatie, terwijl je team zich gesteund en gewaardeerd voelt.

 

Helpt teams groeien

Het resultaat? Betere prestaties en duurzame vooruitgang.

Stel je voor dat jouw organisatie verandering omarmt met enthousiasme in plaats van weerstand. Waarderend Onderzoek maakt dit mogelijk door mensen te motiveren vanuit hun kracht, niet door te wijzen op zwakke plekken. Het is dé manier om teams te laten floreren.

Wat waarderend onderzoek je oplevert.

Versterkt vertrouwen en samenwerking

Focus op positieve krachten zorgt voor een omgeving waarin vertrouwen centraal staat, wat cruciaal is voor succesvolle teams.

Stimuleert innovatie

Door uit te gaan van wat werkt, wordt creatief denken aangemoedigd, wat leidt tot nieuwe ideeën en oplossingen.

Vergroot betrokkenheid en motivatie

Medewerkers voelen zich meer betrokken wanneer hun sterktes worden herkend en benut, wat leidt tot intrinsieke motivatie en hogere productiviteit.

Versnelt verandertrajecten

Met een positieve insteek is er minder weerstand tegen verandering, wat zorgt voor snellere acceptatie en implementatie van nieuwe initiatieven.​

Verhoogt de veerkracht van je team

Door de nadruk te leggen op succes en mogelijkheden, ontwikkelen teams een houding die hen helpt om beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

'The science behind it all'

Professor

Cooperrider en Whitney (2005)

Onderzoek  toont aan dat deelname aan waarderend onderzoek leidt tot meetbare toename in psychologische veiligheid onder medewerkers, versterkt zelfvertrouwen bij deelnemers, hogere mate van optimisme over de toekomst van de organisatie, en een grotere bereidheid om mee te werken aan veranderingsprocessen.

Bron: Cooperrider & Whitney - A positive revolution in change

Bushe (2007)

Een meta-analyse van onderzoeken naar de transformatieve effecten van waarderend onderzoek laat zien dat in 35% van de gevallen waarin waarderend onderzoek wordt toegepast er transformatieve verandering plaatsvindt in organisaties. Het draait dan om veranderen hoe mensen denken in plaats van veranderen wat ze doen.

Bron: the journal of applied behavioral science

Onderzoek laat zien

Consistent positieve effecten op:

Organisatieprestaties

Medewerkerbetrokkenheid

Verandercapaciteit

Sterkste bewijs voor:

Verbeterde samenwerkingsrelaties

Toegenomen psychologisch kapitaa

Verhoogde veranderbereidheid

bottom of page